- Annons -

”För mig är ett hem nånstans där man kan landa, där man trivs.”

Maskulint, varmt och inbjudande. TV-konditorn Roy Fares hem är ständigt fyllt av vänner och familj. Samtidigt är det en plats där han samlar kraft och energi i sin fartfyllda vardag.

Roy Fares
Ålder: 33 år
Familj: Sambo, Johan Lundberg.
Yrke: konditor, programledare, driver Mr Cake och skriver bakböcker. Blev årets konditor 2010.
Aktuell: I Dessertmästarna i Kanal 5 och med egna kaféet Mr Cake som öppnade i september 2017.
Bor: I en trea på Östermalm, Stockholm.
Fritid: Umgås med familj och vänner, träna och resa.
Instagram: @royfares
Webb: royfares.se

Vi känner igen honom från tv-program som Dessertmästarna, Mitt kök och United States of Cakes, där han är den charmige sockerbagaren med förkärlek för stora, maffiga amerikanska bakverk. Roy Fares är konditorn som blivit sitt eget varumärke med tv-shower, kokböcker och nyligen det egna kaféet Mr Cake på Östermalm i Stockholm.
Som sexåring kom han till Sverige med sin familj som flydde från krigets Libanon. Han växte upp i Örebro, i en stor och kärleksfull familj. När det var dags att söka till gymnasiet valde Roy bagerilinjen.
– Det var faktiskt ingen barndomsdröm, utan snarare ett infall. Jag tänkte ”wow, jag kommer att få käka wienerbröd och chokladbollar hela dagarna i plugget”, säger Roy med ett brett leende och tillägger:
– Men mat har alltid varit kärnan i vår familjekultur, stora och bullriga middagar var en självklarhet. Så glädjen i att laga mat har jag med mig hemifrån.

Roy Fares

Målmedveten drömmare

Yrkesvalet visade sig vara rätt. Passionen för att baka växte under gymnasieåren och 2005 vann Roy SM för unga konditorer. Fem år senare kammade han hem titeln Årets konditor, något som har öppnat dörrarna för flera av hans drömmar. Idag leder han inte bara sina egna tv-program och skriver kokböcker. I höstas slog ännu en dröm in. Då öppnade han kaféet Mr Cake i Stockholm tillsammans med konditorkollegan Mattias Ljungberg.
– Jag är väldigt målmedveten och har många drömmar. Mr Cake var en av dem. Nu vill jag ta konceptet vidare och utöka Mr Cake till en hel kedja, gärna i hela Norden, säger Roy.

Inreder med hjärta och humor

Ett stenkast från Mr Cake, i vackra Lärkstan, ligger den stilrena och inbjudande trean som Roy delar med sin sambo Johan. Här möts parets gäster av ett välkomnande, ombonat hem med en maskulin stil där färgerna går i svart, grått och krom. På väggarna i lägenheten hänger spännande fotokonst och färgstarka graffititavlor. Men trots de iögonfallande motiven menar Roy att han inte förstår sig på konst.
– Jag är verkligen ingen konstexpert. Jag känner i hjärtat när jag gillar något och då slår jag till, säger han och pekar på en av favoriterna -en färgstark tavla ur serien Chanel or Die av den svenska grafittikonstnären Oliw87.
Roys och Johans hem är en skön mix av Ikea, Svenskt tenn och Ralph Lauren, toppat med en gnutta humor. Ett exempel är de små smurfarna som står uppställda i bokhyllan.
– Vi brukar säga att de symboliserar oss, säger Roy glatt och pekar på smurfen med tårtan. Det här är ju jag som ni ser och där är Johan, som håller en champagneflaska.

Roy Fares

Prydligt, nästan pedantiskt

De gråmålade, väggfasta bokhyllorna i lägenheten är ett kapitel för sig. Böckerna är ordnade i ett noga uttänkt system, på bredden och höjden, i färg och efter form.
– Den tog oss flera dagar att få till det bra. Vi har till och med köpt böcker på loppis bara för att de ska passa in i bokhyllan och se snygga ut, säger Roy med ett skratt.
Hemmet är välstädat och prydligt, var sak har sin plats. Roy säger att han kan vara en riktig pedant.
– Jag gillar att ha ordning och reda omkring mig hemma. Jag tror det beror på att det ofta är precis tvärtom på jobbet, där är det fullt av maskiner, ljud och prylar överallt. Då behöver jag lite lugn när jag kommer hem för att få energi, säger han och tillägger:
– För mig är ett hem nånstans där man kan landa, där man trivs. Men det är lika viktigt att det är just ett hem och inte ett museum. Man ska kunna sitta var man vill och göra vad man vill, inga rum eller möbler är för fina för det.
För i Roys hem är det sällan tyst och lugnt, här står dörren ständigt öppen. Ett generöst matbord vittnar om att många trevliga middagar har avnjutits här och i vardagsrummets stora soffa trängs släkt och vänner ofta. I bokhyllan står bilder på de kära syskonbarnen och på matbordet tronar ett enormt legoslott som han och Johan har byggt ihop till ett litet syskonbarn.
– Familjen och vännerna betyder allt för mig. De finns alltid där och stöttar mig. Mina föräldrar har uppoffrat så mycket för mig och mina syskon, nu är det vår tur att ge tillbaka till dem. Det är en av mina stora drivkrafter!

Roys kafé, Mr Cake, bjuder på mängder av godsaker, inte minst den läckra citronmarängpajen som du själv kan baka.

5 snabba med Roy

Ditt favoritbakverk?
Crème brulée! Jag älskar den karamelliga ytan och den goda smaken av krämig vanilj. Om det finns på menyn väljer jag alltid crème brulée.

Din förebild inom bakvärlden?
Det finns jättemånga. Magnus Johansson, Mattias Ljungberg och Sebastian Boudet är några av dem. De är alla otroligt duktiga, inspirerande och kan sin grej.

Ditt bästa baktips?
Följ alltid receptet! När man bakar funkar det inte att freestyla på samma sätt som i matlagning. Då är det rätt mängd och rätt vikt som gäller för att det ska bli bra.

Decilitermått eller våg?
Jag använder helst våg när jag bakar. Då får du ett mer exakt och jämnare resultat.

Lägenhet eller hus?
Lägenhet! Även om jag önskar att jag kunde bo i hus, är jag tyvärr lite för nojig för mörker och skulle tycka att det var läskigt att bo i ett hus.

TEXT KARIN CEDRONIUS [email protected]
FOTO ORLANDO G BOSTRÖM

- Annons -