- Annons -

Vitaminkick hemma hos Ulrika!

I kostrådgivaren Ulrika Davidssons kök blandas lekfulla matkreationer med lustfylld fantasi, fantastisk entreprenörsanda och äkta hemma-hos-känsla.

Vi ville bo in oss i huset ett tag innan vi började göra om och flyttade faktiskt bara in, berättar Ulrika.

– I början var jag tveksam till köksluckorna och framför allt färgen. Men nu har jag vant mig och tycker det är snyggt. Vi bytte ut det turkosa kaklet. En modern spis och en bra köksfläkt installerades också.

Kaklet bakom diskbänken är en stilren, mörkgrå stavmosaik. Den sparsmakade och designade inredningen på köksluckorna ger en retrokänsla eftersom luckorna är lackade i en ljus, gråblå färg. På 70-talet kallade man den här färgtonen för duvblå. Färgen är mjuk och inte dominant, men framförallt är inredningen otroligt hållbar. Inte en repa syns i lacken i ett kök där man verkligen uppehåller sig nästan alla timmar om dygnet. Extra trevlig är fondtapeten som är matchande gråblå med ett svagt, sirligt guldmönster.

Köket är alltså samma kök som när familjen Davidsson flyttade in i den gamla 30-tals villan norr om Stockholm 2002.

– Köket har blivit min oas och är självklart hjärtat i huset. Här äter vi, har det mysigt tillsammans och pratar om dagens händelser. Jag lagar tusentals rätter här och testar av alla mina recept.

Sundare och friskare liv

Det är också i köket Ulrika sitter och skriver ner idéer för sina böcker. Under åren har det blivit hela tjugo böcker om kost. LCHF, Detox, GI, Raw Food, 5:2, nämn en diet, så har Ulrika skrivit en bok för att motivera och inspirera om den. Ulrika brinner för mat, kostplaner och kostrådgivning. De senaste fjorton åren har hon velat informera om näring och kost även genom frestande matreportage i tidningar och som flitigt anlitad föreläsare och viktcoach.

– När jag var trettio år lade jag själv om kosten eftersom jag var kraftigt överviktig. Livet kretsade kring mat och jag provade mig igenom alla olika dieter, Atkins, Viktväktarna, Upp och nervända  kostpyramiden. Ju mer jag läste, ju mer intresserad blev jag.  När jag lyckades gå ner trettio kilo på sju månader, ville jag ägna mig helt åt näringslära, så jag gav upp en karriär inom Kinnevikkoncernen för att utbilda mig till kostrådgivare.

Det senaste Ulrika propagerar för är blodgruppsdieten, där man äter en kost beroende på den blodgrupp man har.

– Alla kan och ska inte äta efter samma dietplan. Om man är ung eller gammal, aktiv eller inaktiv, frisk eller sjuk, kvinna eller man, så är det en skillnad på vad du ska äta. Människor som söker upp mig

säger ofta ”det ligger i familjen, mamma var också kraftig”. Det är inte på det sättet. 95% av vår livsstil kan vi påverka själva, bara 5% är gener och arv. Vi äter åtta hundra kilo mat per person och år. Då är det viktigt att inte enbart äta skräpmat.

Hemma i Rone

Men det är inte bara i hemma i villan som alla hälsas välkomna med ett erbjudande om att prova på den allra senaste matkompositionen eller smaka på ett nybakat fröbröd. På somrarna har familjen alltid trivts på Gotland. I Rone köpte de för några år sedan en ladugård och ett bostadshus med anor från 1800-talet. För fyra år sedan började den stora renoveringen för att kunna starta en drömrestaurang. Renoveringen tog två år.

– Jag såg möjligheten att göra något alldeles speciellt på den här gården och nog förstod jag att omvandlingen av svinstian till restaurang skulle ta sin tid, men insåg nog inte från början hur tuff renoveringen faktiskt skulle bli. Lärdomen: det är mer omfattande än man tror.

I den populära restaurangen ”Hemma hos Ulrika” handlar det om matlagning från grunden. Ulrika står själv vid spisen och lagar en meny varje dag med lokala och egenodlade råvaror. Redan i februari börjar säsongsarbetet i pallkrageodling. Det odlas fröer och allt från roliga blå morötter och spännande kålsorter för att serveras senare i sommar.

– Jag ser nog att vi inom 5 år kommer att flytta dit på heltid. Restaurangprojektet har varit så kul och det känns skönt att få bryta upp för göra något som jag riktigt brinner för.

Kickstartstips!

  • Det är bara du själv som styr över om du mår bra eller ej, så ta eget ansvar för din kost och vad du äter.
  • Att lägga om sin kost tar tid.
  • Var konsekvent när du bestämt dig och var inte för otålig, annars är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor.
  • Uteslut snabba kolhydrater som socker, potatis, pasta och vitt bröd. Kosten blir därigenom också naturligt glutenfri. Ät hellre en större mängd protein som fisk, skaldjur, kött, fågel och ägg.

Ulrikas hälsosmarta fröbröd

2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
4 msk psylliumfröskal
2 msk chiafrön
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
5 dl glutenfria havregryn
5 torkade dadlar, hackade
1 tsk salt
3 msk kokosfett
3 ½ dl vatten

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå under en bakduk i minst 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smeten i en bakplåtsklädd brödform och sätt i ugnen i 30 min. Ta ut brödet och bakplåtspappret och sätt på gallret i ugnen. Baka brödet ytterligare 40 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Text: Jeanette Gardner,  Foto: Orlando Boström

- Annons -