Av samma kaliber som Person, Stenbeck och Kamprad är Torsten Jansson en av Sveriges främsta företagledare.

Ett av Torsten Janssons hem är en fantastiskt vacker gustaviansk villa, ett riktigt drömslott mitt bland småländska brukstraditioner.

Namn: Torsten Jansson grundare och huvudägare av New Wave koncernen ägare till bland annat Orrefors Kosta Boda AB.
Bor: Kosta, men även Stockholm och Göteborg.
Familj: Gift med Ulrica Messing, 4 barn och 2 bonusbarn.

Torsten Janssons idylliska hem i GlasriketDen första delen av den gustavianska herrgårdsliknande villan byggdes redan 1772, året när Gustav III gjorde en statskupp och var fast besluten att öka sin makt. 1860 byggdes det till och nu står denna fantastiska villa som ett minnesmärke över en praktfull tid i svensk historia. Torsten Jansson flyttade in i huset med Ulrica Messing för 4 år sedan, 2008. Då var detta glasbrukets representationsvilla för gästande affärsmän från hela världen.
Anor från 1700-talet Den gustavianska stilen genomsyrar rum efter rum i den gamla villan. Dekorativa mönster och motiv, medaljonger och bandrosetter i taket samsas i en vit, ljus, skandinavisk lantlig känsla.

 

− För mig är det lugnet självt att få koppla av här. Det är ett hem med genuina, gamla, svenska anor. Vi har genomgående trägolv och vi tycker det är ganska kul med så olika takhöjd här och där. Det är charmigt. Jag kan inte direkt påstå att vi ändrat och målat om efter eget smak och tycke. Det behövde vi ju inte – och ville inte heller. Villan var underbar när vi flyttade in och en oas för en stressad affärsman, säger Torsten Jansson med ett leende.
− Visst, det finns alltid grejer att pyssla med i ett gammalt hus, och just nu håller vi på att titta på att rusta upp vindsvåningen. Men inga stora renoveringar.

Gammalt och nytt i harmoni

Som besökare frapperas man onekligen av de många vackra och antika detaljerna som den gamla vita Moraklockan med guldornament och
den unika väggmålningen av en gammal soldat. I hörnet står ett gammalt avskavt, blåmålat skåp. På ett bord ligger en antik värja, välbehållen och vacker.

Väggmålning hemma hos Torsten Jansson− Mycket är faktiskt kvar i huset sedan representationstiden. Väggmålningen är en originalmålning, den vackra moraklockan fanns också här när vi kom. Värjan tror jag är Ulricas. Och det är nog hon som satt upp de fluffiga vita gardinerna. Helst sjunker Torsten Jansson ner i soffan i den stora salongen framför den mäktiga och pompösa öppna spisen i vit marmor.

− Vi eldar såklart i den på kalla kvällar för att få lite extra mysfaktor. Då sitter vi bara och samtalar eller så skriver jag lite och läser igenom någon av de otaliga rapporter som jag måste sätta in mig i. Jag arbetar gärna där jag är och har inget emot att arbeta på kvällarna.

 

Jobbet är aldrig en belastning och jag trivs med flytande gränser. När Torsten Jansson köpte glasbruken Orrefors Kosta Boda 2005 var det för att fortsätta med den fina gamla svenska hantverks-tradition. På något sätt har även den moderna glaskonsten funnit en naturlig plats i deras hem bland stuckaturer, väggmålningar, väggpaneler och listdekorationer. − Glaskonst har alltid varit mitt intresse, både vackert bruksglas och modernt konstglas. Jag tycker om glas och vi pyntar gärna med nyskapande form. Glas är tidlöst och vackert på något sätt och med sin svenska charm blir konstverken en trevlig färgklick att vila ögonen på.

Två flugor i en smäll

Torsten Janssons idylliska hem tavlor konstTorsten Jansson bygger företag och varumärken och är till stor del en selfmade man med otrolig näsa för affärer.
Att han började med att trycka t-shirts hemma i Dingle är igen hemlighet. Idag är företagaren känd för sin mycket visionära ledarstil och nya projekt fängslar honom hela tiden. Och när Torsten Jansson brinner för en idé, smittar han entusiasm av sig till alla, som med projektet Kosta Boda Art Hotell. I det fenomenalt vackra hotellet kan man koppla av i ett spa, sitta i glasbaren, äta utsökt och bo – allt medan man njuter av svensk glastradition när den är som bäst.

 

− Kosta Boda grundades 1742 och är Sveriges äldsta glasbruk. Sedan dess har besökare rest in från hela världen och även många svenskar kommer hit. Men jag har alltid saknat ett boende här och dessutom finns det ingen glasutställning. Så varför inte kombinera detta tänkte jag och byggde då Kosta Boda Art Hotell, berättar Torsten Jansson ivrigt. Hotellet är endast ett av Torsten Janssons otaliga affärsprojekt och dessutom har han skrivit sju böcker. Inspirationsböcker, kokböcker och böcker om glas. Hur hinner han med att göra affärer?
− Utan mina tusentals medarbetare så blir det inga affärer. Det är egentligen de som är duktiga, säger Torsten.

Torsten Janssons 3 framgångstips:

  1. Först och främst: Hårt arbete!
  2. Omge dig med rätt människor.
  3. Långsiktiga mål och tålamod. Saker tar tid.

Text: Jeanette Gardner. Foto: Martina Wärenfeldt.