Han brukar kallas hela Sveriges trädgårdsmästare och när det gäller John Taylor är det nog en ganska bra beskrivning. Efter 13 år i tv-rutan, med populär trädgårdspodd i Sveriges Radio och som populär trädgårdsföreläsare som reser land och rike runt är vi många som har fått ta del av hans härliga trädgårdsfilosofi.
Vi fångade John precis före påsk för att försöka snappa upp lite odlingstips så här inför sommaren. För John är det just nu bråda dagar då inspelning av Trädgårdstider och trädgårds-podd varvas med föreläsningar, äppelodling och den egna lilla kolonilotten.
– Ja, det är bråda dagar fram till sommaren, konstaterar John Taylor med ett skratt, men så är det när man odlar. Nu skiner solen här i Skåne och då är det dags att ge sig ut med traktorn och plantera träd, 500 i veckan ska ut före och efter påsk.
Familj: Hustrun Torun, 3 barn (vill du ha namn och ålder?)
Ålder: 58 år
Gör: Trädgårdsmästare, föreläsare, programledare
Aktuell: Trädgårdstider på SVT, Trädgården med Pernilla och John i SR
Träden är en del av Johns senaste projekt, cidertillverkning. Under namnet Dryg Cider producerar han nu en torr hantverkscider, gjord på 100 % äppeljuice, precis som den hemma i England. Odlingen startade 2018 och innefattar idag över 4000 träd rotade i den skånska myllan.
Läs också: Jätteverbena: 12 Tips för Att Lyckas med Odling och skötsel
– Jag har alltid velat sätta mycket träd, jag tycker det känns så fint att blanda in lite träd i ett odlingslandskap. Vi försöker dessutom få in lite viltflora i våra odlingar och har sått ängsblommor mellan trädraderna, det blir en liten insats både för miljön och landskapet.
Efter många års hårt slit som trädgårdsmästare är planen nu att varva ner, eller åtminstone ta det lite lugnt fysiskt.
– Jag har jobbat hårt med kroppen i alla år, säger John, och det tar ut sin rätt. Jag har haft ett jätteroligt liv som trädgårdsmästare men nu är det faktiskt skönt att få jobba med lite annat. Att göra tv, spela in podd, skriva böcker och hålla föreläsningar ger mig möjlighet att lära ut trädgårdskonsten på ett annat sätt, som är lite snällare mot kroppen, men grävt färdigt har jag inte, det kan jag lova dig!
Se trädgårdstider här!
”Grävt färdigt har jag inte, det kan jag lova dig!”
En stor del av sitt yrkesliv har John ägnat åt Slottsträdgården i Malmö. Det stora området i centrala Malmö, som från början bara var en tom och övergiven yta, har tack vare ett gäng trädgårdsentusiaster med John i spetsen utvecklats till en 12 000 m2 ekologisk trädgård och en av Malmös mest besökta sevärdheter.
– Jag har haft min karriär, säger John, och den är jag väldigt stolt över. Att ha varit med och byggt upp Slottsträdgården och Malmö Garden Show känns fantastiskt roligt. Vi hade under åren i Slottsträdgården dessutom över 700 praktikanter, så det är många i trädgårdsbranschen som har passerat där.
Och brinner för odling, det gör han fortfarande. John berättar entusiastiskt att han tidigare på dagen sått äppelkärnor. Äpplet, som kom med posten från en ciderentusiast i Sörmland, innehöll åtta kärnor som nu fått komma ner i jorden, om de tar sig och så småningom hamnar i äppelodlingen återstår att se.
John som tillsammans med hustrun Torun, till mångas förvåning, faktiskt bor i lägenhet mitt i centrala Malmö, har också en 370m2 kolonilott där grönsaker och blommor samsas. I kolonistugan bor de från påsk fram till mitten av september, sen flyttar de tillbaka in till stan och Malmös stadsliv.
Läs också: Hortensia: 4 smarta tips för optimal plantering och skötsel
– Det är lyxigt om man tänker efter, konstaterar John. Vi är ju faktiskt väldigt bortskämda som kan ha både en jättefin lägenhet i stan och en härlig stuga på två helt vanliga löner, jag tror vi glömmer bort hur bra vi har det ibland. Vi älskar staden med allt den har att erbjuda i form av konst, kultur och mat och med kolonilotten får vi det bästa av två världar.
Det stora odlingsintresset har de gemensamt. Torun är hortonom och har precis som John massor av odlingsprojekt igång under sommaren på kolonin.
– Vi har jätteroligt tillsammans i trädgården, säger John, det är ofta där vi träffar våra vänner och vi älskar att grilla och bjuda över folk på fest. Vår stuga ligger dessutom i ett jättefint koloniområde som är väldigt socialt. Vi hjälper varandra, har koll på varandras stugor och koll på de äldre i området. Vi följer varandra genom livet, i både med och motgångar, och det är jättehärligt.
John Taylors favoriter
Men då är ju frågan, vad väljer trädgårdsmästaren när han ska odla för eget bruk, har han några favoriter?
– Jag försöker att inte ha favoriter, säger John, då blir man lätt så förutsägbar, men visst finns det saker som återkommer år efter år. Jag odlar alltid kornvallmo i olika färger, den påminner mig om att allting är förgängligt. Kornvallmon blommar och sen finns den inte mer – det gör mig både glad och ödmjuk på samma gång.
”Jag odlar alltid kornvallmo i olika färger, den påminner mig om att allting är förgängligt. Kornvallmon blommar och sen finns den inte mer – det gör mig både glad och ödmjuk på samma gång.”
Läs också: Äppelmos: Recept på en svensk klassiker
Varje sommar odlas också massor av kryddväxter, inte bara för eget bruk utan för att det enligt John är den perfekta presenten.
– Tänk om det kunde bli en liten folkrörelse, utbrister John, att vi börjar dela med oss av våra växter! Jag har som policy att om du kommer in i min trädgård får du med dig en växt hem, det tycker jag är ganska trevligt.
Finns det någonting du aldrig mer kommer att odla?
– Jordärtskockor, skrattar John, inte för att jag inte tycker om dem, utan för att man aldrig blir av dem. Jag äter gärna jordärtskockor och odlar det gärna hos någon annan, men jag vill inte ha dem i min egen trädgård. Men jag älskar egentligen alla växter, även dem jag inte tycker om. Jag kan ha en stor respekt för kirskålen som faktiskt lyckas växa och frodas överallt och den har ju inte gjort mig någon skada, så att säga att man hatar en växt tycker jag är för hårt.
Tips från odlingsproffset John Taylor
Dela upp trädgården
Det vi först och främst ska göra är att dela upp trädgården i olika rum, den gör den både mer lättöverskådlig och lättare att hantera.
– Börja med att göra en skiss över trädgården och dela in den i olika rum, säger John, då blir det väldigt tydligt vilka rum du har och vad de olika rummen kräver. Så snart du har delat upp trädgården i olika områden blir den lättare att hantera.
Läs också: Morgan Alling: Livet bakom scen i Saltsjö-Boo
Att dela upp trädgården tycker John är extra viktigt för den som känner lite ångest över sin trädgård och kanske känner att man inte kan så mycket.
– Det blir så mycket enklare att lära sig om man fokuserar på ett rum i taget, googlar du trädgård så översvämmas du av råd om allt möjligt, men söker du info om en specifik sak så hittar du snabbt rätt och kan läsa på om en sak i taget.
Dela upp jobbet
Är ni flera i hushållet, dela upp trädgården i olika ansvarsområden, var och en ansvarar för sitt område och slipper dåligt samvete för resten. Dela även upp tiden du lägger i trädgården, flera korta pass är bättre än långa trädgårdsdagar.
– Man kan inte göra allt på en dag, säger John, man måste ta det i mindre bitar annars tröttnar man. Stå och gräva en hel dag är alldeles för tungt, så ta korta arbetspass och ta dig tid att fika efteråt, det är mycket trevligare.
– Vi gräver aldrig upp hela vårt grönsaksland i ett svep, vi börjar i ena änden, tar det bit för bit och är kanske klara sex veckor senare. Det blir någon timmes pass på en söndag eller en kväll i veckan, men det blir klart.
Kör inte till tippen i onödan
Så här års är det många villaägare som vallfärdar till tippen för att bli av med sitt trädgårdsavfall, dit åker vi enligt John alldeles för ofta, mycket av det vi slänger bort kan i stället tas tillvara på.
– När ni rensar upp i gräsmattan, kör inte direkt till tippen. Stora kvistar kanske man vill bli av med men all grönmossa och alla löv är bättre att lägga i komposten – det blir jättefin jord och besparar dig en massa jobb. Du slipper släpa hem jord från handelsträdgården och sparar både tid och pengar.
Lägg inte på komposten
Åkervinda, kirskål, kvickrot och åkerfräken är ogräs som inte ska gå i komposten, de ska i stället dras upp med roten och läggas till sidan så att de torkar.
– Vissa ogräs ska inte gå på komposten, då kommer de att sprida sig. Åkerfräken blir man faktiskt inte av med oavsett, det har ingen lyckats med, så den är lika bra att lära sig att älska. Dra upp dem med roten och låt dem ligga och förmultna i en säck, de blir också kompost efter något år.
Läs också: Anders Öfvergård – fångar renoveringsdrömmar på unika platser
Köpta växter
Under säsongen brukar det bli några besök på handelsträdgården och för att du inte alldeles ska förlora dig poängterar John hur viktigt det är med en plan. Har du delat upp trädgården kan du enkelt lista vad de olika rummen behöver.
– Det är precis som hemma, vet du att du behöver en ny kastrull och en stekpanna till köket är det ju inga problem att handla, men ska man hålla reda på allt i huset på en gång är det mycket svårare så börja med att skriva en shoppinglista.
– Ska du ha tre lilablommande perenner som är en meter höga, tre röda sommarblommor, jord och gödning så börja med att plocka till dig det, sen kan du okynnesshoppa om du vill. Jag är själv hopplös när jag kommer till plantskolan, jag får alltid syn på något och utbrister ”åh, det är precis en sådan jag alltid ha velat ha”, min fru bara skakar på huvudet, skrattar John.
Nyttja hösten
När odlingssäsongen väl kommer i gång är det mycket som ska göras på kort tid, här vill John slå ett slag för att mycket av förarbetet kan göras redan på hösten. Kompostera, fixa snickerier och göra i ordning trädgårdsredskapen går alldeles utmärkt att göra på hösten.
– När våren kommer är det så himla tråkigt att behöva börja med att städa, gör så mycket som möjligt under hösten så sparar du tid under våren. Det kommer alltid några härliga dagar när man kan gå ut och städa lite.
– Se också till att plantera lite växter som gör trädgården vacker på hösten, några senblommande astrar och någon buske med härliga höstfärger, då är det mycket trevligare att vara där.