- Annons -

Villaliv hälsar på hemma hos Renata Chlumska:

”Huset har varit ett äventyr i allra högsta grad. Det är en fantastisk känsla när man ror det i land och kommer dit man tänkt sig, nästan som att stå på toppen av Mount Everest.”

Renata Chlumska

OM RENATA CHLUMSKA!

Bor: I Jönköping
Familj: Tre egna barn och en bonusson.
Aktuell: Har nyligen släppt boken ”När bergen kallar”.
Favoritplats: Det spelar ingen roll så länge jag har min familj med mig, men Nepal gillar jag jättemycket. Och hemma.
Bästa fredagsmyset: I skogen framför en öppen eld, eller en kul film med barnen hemma.
Trädgårds­ambition: Jag vill bygga ett orangeri och börja odla kryddor och tomater.
Senaste renoveringen: Taket i delar av källaren så att inte sågspånen skulle trilla ner. Inredningsdröm: Jag har förverkligat min dröm, en walk in-closet i ett helt rum.

HÄLSA PÅ HOS RENATA5 SNABBA FRÅGORFILM-Reseminne från Nepal

Äventyraren Renata Chlumska har cyklat, paddlat och bestigit berg över hela världen och väntar nu på att bli den första svenska kvinnan i rymden. Men, den utmaning som pågått allra längst är totalrenoveringen av hennes stora hus i centrala Jönköping.

Häng med Villaliv på ett besök!

Renata Chlumska

Med köket på en helt ny plats i huset blev det mer sol till frukost.

– Jag har renoverat i tio år, konstaterar Renata glatt när vi klivit in genom dörren till den pampiga villan på anrika Bäckalyckan strax nedanför stadsparken i Jönköping.

Just entrén är ett exempel på att jobbet trots ett helt decennium inte är riktigt klart. Inne i hallen syns det inte, men på utsidan sitter båda dörrarna kvar till det som en gång var ett tvåfamiljshus.

– Här vill jag bygga ut och göra en bättre farstu så att man får plats, förklarar Renata som har tre egna och ett bonusbarn vars skor och kläder ska få plats i hallen.

Från hallen behövs det bara ett kliv för att förflytta sig till det ljusa, öppna köket i elegant lantlig stil.

Renata Chlumska

Från ö till ö.

Kalksten från Öland har blivit rejäla, blanka stenytor i köket, exempelvis på köksön.

– Jag är ganska praktisk. Om man kommer med matkassar vill man inte gå genom hela huset. Plus att köket blivit en otroligt central plats, säger Renata som verkligen använder köket som en plats för umgänge både till vardag och fest. Den stora köksön med blank kalksten från Öland utmärker sig mitt i köket och är en samlingspunkt nära veranda, vardagsrum och den rejäla trappan till övervåningen där sovrummen finns.

– Det ska inte kännas avskärmat. När jag kommer uppifrån och ner är det härligt att se köket direkt och när man står i köket är det skönt att se den öppna spisen däruppe, förklarar Renata som till och med lyckats hitta en fläktlösning till köksön som inte skymmer synfältet utan har utsuget nedåt istället för tvärtom.

– Vi kunde borra och dra rör i och med att källaren ändå skulle göras om. Det som är fantastiskt med att komma in i ett hus som aldrig blivit renoverat är de stora möjligheterna att göra förändringar med gott samvete.

Ett äventyr på hemmaplan

Renata är en mycket erfaren äventyrare och har genomfört hisnande expeditioner över hela världen. Det är faktiskt lite svårt att ta in. Att hon paddlat runt stora delar av USA under 439 dygn, eller att hon häromåret lyckades genomföra planerna på att bestiga världens sju högsta bergstoppar. Eller att hon kört motorcykel från Indien. För att nämna några exempel.

Ändå, att renovera huset i Jönköping var en utmaning som var större än hon tänkt sig.

– Det var jättemånga som tittade på huset men bara jag och en till som budade. Huset hade satt sig 36 centimeter och man blev sjösjuk. Jag blir väldigt lätt åksjuk så jag märkte det direkt.

Lösningen blev att gjuta en ny sula och räta upp golv, väggar och tak.

– Originalfönstren sitter kvar så de ser sneda ut nu när resten är rakt.

Renata Chlumska

Husets historia.

Samtidigt som det anrika hemmet har genomgått en omfattande renovering har Renata sparat vackra delar, exempelvis dörrar och fönster.

Också inredningen behövde göras om och här gjorde Renata, som aldrig bott i hus innan kärleken tog henne från Malmö till Jönköping, något oväntat för att få grepp om husets vinklar och vrår.

Renata Chlumska Renata Chlumska

– Från början var det psykedeliskt. Blått och grönt, blommigt, målat och tapeter. Blev man inte yr för att det var snett blev man det av intrycken. Så, jag målade allt vitt med roller för att nollställa och få en känsla av hur huset såg ut. Det blev fräscht, och vi bodde här i ett halvår innan vi började riva och renovera. Under det halvåret insåg vi exempelvis var ljuset kom in, och köket flyttades helt för att ge oss möjlighet att vakna till ett ljust kök i söderläge.

Renata beskriver planeringen som ett projekt hon förberedde lika minutiöst som en expedition. Har man inte riktigt den ambitionsnivån så är hennes tips ändå att låta renovering ta tid. En annan finurlig metod för att inte hamna snett i de stora besluten är flyttkartonger. Renata använde ett stort antal sådana för att bygga upp ”modeller” av exempelvis badrumsinredningen eller köksön.

Renata Chlumska

– Det är för att få en känsla av hur jag rör mig i rummet. Jag vet inte hur stor en köksö ska vara eller hur man rör sig. På det här sättet märker man om det är för stort eller för litet.

Från källaren till rymden

Ett mål genom arbetet med det stora huset har varit att behålla den gamla charmen med pärlspånt, höga lister och spröjsade fönster men att samtidigt blanda in nytt som ett glasparti för att öka sikten mellan kök och trappa. Trägolvet som bröts upp vid riktningen ersattes av ny stavparkett som tonades valnötsmörk med hårdvaxolja för att balansera allt det vita.

– När man står där och ska betala känns det ganska surt, men det är rätt att inte ta några genvägar.

Ett annat exempel är det slitna gamla badkaret med tassar som länge stod på garagenedfarten tills Renata fick nys om möjligheten att emaljera om det.

– Jag körde det på släp till ett ställe norr om Göteborg där det renoverades över sommaren. Jag är så glad att jag har kvar det.

Renata Chlumska

Redo för äventyr!

I källaren förvarar Renata utrustning som kajaker, kläder och rep. Ordning och reda gör det enkelt att fånga vardagsäventyret.

Källaren är en viktig del i Renatas hus. Strax intill ”discorummet” där barnkalasen ofta slutar ligger förrådet av expeditionsutrustning, kläder för olika strapatser och ett par kajaker.

– Det är viktigt att ha ordning, det blir lättare att vara spontan och ge sig ut på vardagsäventyr.

Renata Chlumska

Drömresa: Månen!

Hon ger sig gärna iväg med barnen på cykel­äventyr, eller för att övernatta i ett vindskydd i närheten. Just nu arbetar Renata med att resa landet runt, föreläsa och berätta om sin nya bok. Det handlar ofta om motivation och inspiration för olika grupper. Framöver väntar resan till rymden då Renata hoppas bli den första svenska (och tjeckiska) kvinnan i rymden. Två biljetter i olika projekt är bokade för att inte missa den fascinerande möjligheten att lämna atmosfären och bli historisk. Än så länge är det oklart när rymdfärden blir av, men när hon väl landar är det i villan hos familjen i Jönköping. Lite renovering kvarstår som sagt och frågan är om hon någonsin kommer att bli klar?

– Nej jag kanske aldrig blir färdig, men det gör inget. Det är kul att ha projekt att sätta tänderna i.

Känner jag mig själv, kommer jag att hitta något nytt att förändra och fixa i huset!

 1. Äter helst?
  Mycket och länge. Indiskt gillar jag jättemycket.
 2. Tränar oftast?
  Med power walks i skogen. Ofta tidigt på morgonen, ibland före 05.
 3. Bästa äventyrsminne?
  Jag har gjort så fantastiskt mycket kul men toppen av Mount Everest är svårslagen. Det bästa kanske jag inte har upplevt än, jag vill fortfarande ha något att se fram emot.
 4. Förebild?
  Alla människor som vågar drömma. Jag har inte haft någon förebild men Richard Branson är en spännande entrepenör.
 5. Om jag inte skulle blivit äventyrare?
  Stridspilot, gud vad kul det är att flyga flygplan fort! Annars idrottslärare eller astronaut.

Filmen med Renatas reseminne från Nepal kommer läggas upp inom kort

Läs också:

Hemma hos Pernilla Wahlgren

- Annons -